ECTS NOTU |
BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN TAHMİNİ YÜZDESİ |
TANIM |
A B C D E FX F |
10 25 30 25 10 - - |
Mükemmel Çok İyi İyi Orta Geçer Başarısız Başarısız |
ECTS’ in Uygulanması
ECTS’in uygulanmasını sağlayan ve akademik tanınmayı dört temel unsur şunlardır.
1.Kılavuz Hazırlanması
ECTS’i uygulamak isteyen yüksek öğretim kurumları, kendi kurumlarında verilen dersler hakkında detaylı bilgi içeren ve her yıl güncellenen bir kılavuz hazırlarlar. Bu kılavuz ayrıca kayıt-kabul işlemleri, yemek ve barınma olanakları, akademik takvim gibi tanıtıcı bilgiler de içerir.
2.Başvuru Formu
Yurt dışında öğretim görülecek kurum belirlendikten sonra, yapılacak iş başvuru formunun doldurulmasıdır.
3.Öğrenim Anlaşması – Learning Agreement
Öğrenim anlaşması, yurtdışında yapılacak eğitimin içeriğini açıklayan ve öğrenci ile her iki yüksek öğretim kurumu arasında imzalanan bir anlaşmadır. Öğrenim anlaşmasında yer alan ve başarıyla tamamlanan bir ders, öğrencinin kendi üniversitesi tarafından otomatik olarak tanınmaktadır.
4.Transkript
Yüksek öğretim kurumları ECTS’e katılan her öğrencinin transkriptini hazırlayıp ilgili diğer kuruma göndermek zorundadır. Transkriptte, alınan derslerin ECTS kredileri ile öğrencinin gerek ECTS notlandırma sistemine, gerekse kurumun kendi notlandırma sistemine göre almış olduğu notlar bulunur.
Diploma Eki Nedir?
Diploma Eki, diploma ile birlikte verilen ve verildiği kişinin sahip olduğu derece ve derecenin düzeyi, içeriği ve işlevi hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi amaçlayan uluslararası bir belgedir. Bu belge ayrıca ulusal eğitim sistemini açıklayan bilgileri içermektedir.Diploma Eki, diploma ekinin eklendiği orijinal ehliyette ismi görülen birey tarafından izlenen ve başarıyla tamamlanan çalışmaların yapı, seviye, çerçeve, içerik ve yetki tanımlarını sağlamak üzere tasarlanmıştır.Diploma Eki bir CV, transkript veya diploma değildir, diplomaya ek bir belge olup, diploma yerine kullanılamaz ve ancak diploma ile birlikte geçerlidir.
Diploma Ekinin en önemli amaçlarından biri yüksek öğretimde şeffaflığı arttırmaktır ve dolayısıyla derecelerin akademik ve mesleki açıdan adil ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamaktır. Ayrıca değişime ve yaşam boyu öğrenime yardımcı olur.
Diploma Ekinin 'nin 8 bölümü vardır ;
1. Kişi hakkında bilgiler
2. Alınan derece hakkında bilgiler
3. Derecenin seviyesi konusunda bilgiler
4. Kazanılan sonuç ve içerik hakkında bilgiler
5. Derecenin kullanım fonksiyonu hakkında bilgiler
6. Ek bilgiler
7. Diploma ekinin onaylanması
8. Ulusal yüksek öğretim sistemi hakkında bilgi
Tüm bölümlerin doldurulması gereklidir.